Kawa

 

Kawowiec jest rośliną rodzaju Coffea należącą do rodziny roślin marzanowatych. Wyróżnia się kilkanaście gatunków, ale uprawia głównie 2 z nich: Coffea Arabica i Coffea Cenephora (Robusta).

 

Arabica jest słabsza niż Robusta, zawiera w sobie od 1 do 1.5% kofeiny. Jest też trudniejsza w uprawie, jej plantacje muszą być położone na wysokości od około 1000 m to 2000 m nad poziomem morza. Arabica to kawa łagodna i aromatyczna, niekiedy wzbogacona posmakiem czekoladowym, cytrusowym lub korzennym. 

 

Robusta jest odporna na różne choroby, łatwiejsza w uprawie, a co za tym idzie – tańsza. Posiada również więcej kofeiny – od 2 do 2.7%. Jej ziarna dają napar o ostrym, gorzkawym, ziemistym smaku i większej kwasowości.

 

Arabica jest gatunkiem dominującym w stosunku do Robusty, bowiem jej udział w światowym rynku produkcji kawy wynosi 70%, natomiast Robusty tylko 30%. Mimo to Arabica jest kawą droższą.

 

Oprócz kaw gatunkowych z różnych regionów świata przygotowaliśmy dla Państwa szeroki wybór kaw smakowych przygotowanych na bazie gatunkowej kawy Kolumbia Excelso z odmiany Arabica.

 

Serdecznie zapraszamy do próbowania.

Istotne jest właściwe zmielenie kawy w zależności od metody parzenia

Sposób parzenia

 

Kawę można parzyć na wiele sposobów - w kawiarkach, ekspresach i różnych urządzeniach. Można tez oczywiście zalać zmielone ziarna wrzątkiem i rozkoszować się "kawą po polsku" czyli tzw. plujką :)

 

Przyjmuje się 5-7 gramów kawy (jedna kopiasta łyżeczka zmielonej kawy) na 100 mililitrów wody. Oczywiście jest to sprawa indywidualna, w zależności od własnych upodobań.

 

Istotny jest dobór stopnia mielenia kawy do metody, jaką będzie ona zaparzana. Ogólna zasada jest taka, że im dłużej drobiny kawy będą stykały się z wodą, tym powinny być większe.

 

Można określić następującą skalę mielenia ziaren:

 

  • Kawa bardzo drobno zmielona (konsystencja mąki lub cukru pudru) – kawa po turecku, zaparzana w miedzianych lub metalowych tygielkach (nie mylić z zaparzaniem "po polsku")
  • Kawa drobno zmielona (trochę drobniejsza niż cukier) – ekspres ciśnieniowy
  • Kawa średnio zmielona (przypomina drobny piasek) – kawiarki włoskie, ręczne zaparzacze ciśnieniowe (np. Aeropress).
  • Kawa grubo zmielona (jak gruby piasek) – ekspresy przelewowe, dripy, prasy francuskie (French Press), kawa "po polsku".

 

Temperatura wody jest ważnym czynnikiem wpływającym na smak i jakość naparu. Najczęstszym błędem popełnianym podczas parzenia kawy jest stosowanie wrzątku.

 

Nie ma jednej temperatury, która będzie idealna dla wszystkich rodzajów kawy, przyjętym standardem jest temperatura 88 – 94 ˚C. Warto jednak eksperymentować z różnymi jej wartościami, aby znaleźć tą najbardziej nam (i naszej kawie) odpowiadającą.

Co daje kawa - nie tylko pobudzenie

Właściwości

 

  • kawa działa pobudzająco - zawarta w niej kofeina przyspiesza akcję serca
  • na krótko podnosi ciśnienie krwi
  • rozszerza naczynia krwionośne oskrzeli, dzięki czemu organizm jest lepiej dotleniony
  • kofeina blokuje w mózgu receptory przekazujące informacje o potrzebie snu - znika zmęczenie
  • poprawia krążenie mózgowe - zwiększa zdolność koncentracji
Arabika jest łagodniejsza i mniej kwasowa

Herbata

Warszawa

- Ursus

- Bemowo

Powrót

Akcesoria do kawy

Herbaciarnia "Czas na Herbatę" - Sklepy z herbatą w lokalizacji

Warszawa-Ursus i Warszawa-Bemowo prowadzone są przez: "DORA" ,

NIP: 5221284820, REGON: 145488377

Oferta i zakupy on-line