Herbaciarnia "Czas na Herbatę" - Sklepy z herbatą w lokalizacji
Warszawa-Ursus i Warszawa-Bemowo prowadzone są przez: "DORA" ,
NIP: 5221284820, REGON: 145488377
Kawę można parzyć na wiele sposobów - w kawiarkach, ekspresach i różnych urządzeniach. Można tez oczywiście zalać zmielone ziarna wrzątkiem i rozkoszować się "kawą po polsku" czyli tzw. plujką :)
Przyjmuje się 5-7 gramów kawy (jedna kopiasta łyżeczka zmielonej kawy) na 100 mililitrów wody. Oczywiście jest to sprawa indywidualna, w zależności od własnych upodobań.
Istotny jest dobór stopnia mielenia kawy do metody, jaką będzie ona zaparzana. Ogólna zasada jest taka, że im dłużej drobiny kawy będą stykały się z wodą, tym powinny być większe.
Można określić następującą skalę mielenia ziaren:
Temperatura wody jest ważnym czynnikiem wpływającym na smak i jakość naparu. Najczęstszym błędem popełnianym podczas parzenia kawy jest stosowanie wrzątku.
Nie ma jednej temperatury, która będzie idealna dla wszystkich rodzajów kawy, przyjętym standardem jest temperatura 88 – 94 ˚C. Warto jednak eksperymentować z różnymi jej wartościami, aby znaleźć tą najbardziej nam (i naszej kawie) odpowiadającą.
Kawowiec jest rośliną rodzaju Coffea należącą do rodziny roślin marzanowatych. Wyróżnia się kilkanaście gatunków, ale uprawia głównie 2 z nich: Coffea Arabica i Coffea Cenephora (Robusta).
Arabica jest słabsza niż Robusta, zawiera w sobie od 1 do 1.5% kofeiny. Jest też trudniejsza w uprawie, jej plantacje muszą być położone na wysokości od około 1000 m to 2000 m nad poziomem morza. Arabica to kawa łagodna i aromatyczna, niekiedy wzbogacona posmakiem czekoladowym, cytrusowym lub korzennym.
Robusta jest odporna na różne choroby, łatwiejsza w uprawie, a co za tym idzie – tańsza. Posiada również więcej kofeiny – od 2 do 2.7%. Jej ziarna dają napar o ostrym, gorzkawym, ziemistym smaku i większej kwasowości.
Arabica jest gatunkiem dominującym w stosunku do Robusty, bowiem jej udział w światowym rynku produkcji kawy wynosi 70%, natomiast Robusty tylko 30%. Mimo to Arabica jest kawą droższą.
Oprócz kaw gatunkowych z różnych regionów świata przygotowaliśmy dla Państwa szeroki wybór kaw smakowych przygotowanych na bazie gatunkowej kawy Kolumbia Excelso z odmiany Arabica.
Serdecznie zapraszamy do próbowania.