Herbata zielona - samopoczucie

Herbata zielona

 

Druga pod względem popularności herbata. Największym producentem i zarazem konsumentem są Chiny. W przypadku produkcji herbaty zielonej zbierany jest zwykle pączek i pierwszy liść lub pączek i dwa kolejne liście. Poszczególne rodzaje herbat wymagają różnych liści z określonej pory zbiorów. Istotne jest, aby przystąpić do obróbki liścia tuż po zbiorze. Najpierw poddawane są procesowi więdnięcia, następnie jedną z metod powstrzymuje się proces oksydacji, aby zachowała swój kolor. Przed procesem suszenia nadaje się liściom różne kształty: igły (herbaty japońskie, Sencha), spirale, listki pełne, skręcone, zwinięte (Gunpowder), falowane, spłaszczone (Tai Ping Hou Kui). Na całym świecie produkuje się także zielone herbaty, które mają niestandardowy proces obróbki lub nietypowy kształt liścia (Gyokuro, Kukicha, Kokeicha, sproszkowana Matcha).

Herbata czarna - do posiłku

Herbata czarna

 

Czarna herbata jest tym, co ludzie sobie wyobrażają mając na myśli filiżankę herbaty. Większość (80%) konsumowanej na świecie herbaty to właśnie warianty herbaty czarnej. Wychowaliśmy się pijąc najróżniejsze jej odmiany. Najwięcej czarnej herbaty produkuje się na plantacjach w Indiach (Assam i Darjeeling), Chinach, Kenii i na Sri Lance. Do jej produkcji wykorzystuje się liście z różnych części krzewu. Jednak większość powstaje z liści już rozwiniętych. Herbata czarna przechodzi przez wszystkie procesy produkcji herbaty: więdnięcie, skręcanie, pełną oksydację i suszenie. Oksydacja, czyli utlenianie enzymatyczne liści można przeprowadzić przemysłowo – za pomocą maszyn, albo ortodoksyjnie- ręcznie. Po całkowitym utlenianiu herbata czarna nabiera charakterystycznej dla swojego gatunku barwy. Znane są także herbaty niedofermentowane (90-95%)- Darjeeling, Nepal, które mają delikatniejszy, roślinny smak i jaśniejszy kolor.

Herbata biała - uroda

Herbata biała

 

Herbatę białą otrzymuje się z najdelikatniejszych, nierozwiniętych jeszcze pączków. W tym stadium listki pokryte są meszkiem. Do zbiorów wybiera się słoneczne, bezdeszczowe poranki, aby pączki nie były mokre. Listki specjalnie nie są poddawane procesowi oksydacji (zachodzi ona w sposób naturalny w kilku procentach), a jedynie poddaje się je procesowi więdnięcia (niektóre nie przechodzą nawet tego procesu) i suszenia. To sprawia, że wartościowe substancje zostają zachowane w wysoce skoncentrowanej formie. Białą herbatę zbiera się tylko wiosną, więc zbiory są krótkie i przybierają niewielką skalę. Srebrzyste pączki zbierane są ręcznie, co wymaga precyzji i delikatności, jest zajęciem bardzo pracochłonnym, co ma wpływ na wysoką cenę białej herbaty.

Herbata czerwona - Pu Erh

 

Liście herbaty są zbierane i skręcane, pozostawione w ten sposób dojrzewają, wtedy to dochodzi do procesu fermentacji mikrobiologicznej – długotrwałe wystawienie liści na działanie mikroelementów. Rezultatem tego procesu jest ciemna herbata o ziemistym smaku, który wymaga przyzwyczajenia się do niego. Dzięki jej właściwościom odchudzającym sięgamy po nią dość często. Występuje przede wszystkim w prowincji Yunnan i to właśnie wyprodukowana tam herbata nazywa się Pu Erh (herbaty czerwone z innych regionów nie mogą używać tej nazwy). Dostępna w różnych formach. Może to być sypki liść fermentowany w stosach lub prasowane bryły o różnych kształtach i wielkościach (najpopularniejsze: Bingcha, Tuocha, Zhuancha). Dobra czerwona herbata ma lekko piwniczy zapach, ale nie może cuchnąć pleśnią. Zasadniczo im herbata czerwona droższa, tym lepsza. Rzadko są odstępstwa od tej zasady

Poznaj nasz produkt

 

Co wiesz o herbacie?

Czy wiesz, że wszystkie herbaty produkowane są z jednego rodzaju krzewu?

Że różnica w smaku i barwie naparu zależy od procesu produkcji?

 

Poznaj wszystkie typy herbat: białe, zielone, żółte, turkusowe, czarne i czerwone, zobacz czym się od siebie różnią, jakie posiadają właściwości i jak je parzyć.

 

Odkryj tajemnice każdej z nich.

Wszystkie odmiany herbat robione sa z tego samego krzewu
Herbata czerwona - trawienie

Herbata

Warszawa

- Ursus

- Bemowo

Czytaj więcej

Czytaj więcej

Czytaj więcej

Czytaj więcej

Herbata żółta - serce i układ krążenia

Herbata żółta

 

Herbata żółta, zwana również cesarską, jest najrzadziej spotykanym rodzajem herbaty. Po zerwaniu poddaje się ją więdnięciu, następnie w niewielkim stopniu podlega oksydacji oraz charakterystycznemu dla niej procesowi men huan, po czym jest suszona. Produkowana jest głównie w Chinach i Tajwanie. Napar jest słomkowożółty do jasnobrązowego. Smak lekko owocowy, w zależności od rodzaju mogą pojawiać się nuty czekolady, kwiatów, orzechów.

Czytaj więcej

Herbata kwitnąca - piękno zaklęte w kulce

Herbata kwitnąca

 

Herbaty kwitnące to ręcznie zwijane na kształt kulki herbaciane liście oraz drobne, delikatne kwiaty. „Surowe” wyglądają bardzo niepozornie, lecz po wrzuceniu do gorącej wody rozpoczyna się prawdziwy spektakl. Liście herbaty rozwijając się odkrywają przed nami kolejne oblicza. Początkowa kula rozwija swoje liście, z czasem nabiera wyjątkowych kształtów, aby na koniec w zadziwiający sposób zmienić się w dostojnie prezentujący się kwiat. Gdy rozwinie się w całej okazałości, pozostaje nam nacieszyć się jego wyglądem, a potem wypić w ten sposób przygotowany napar.

Czytaj więcej

Herbata turkusowa - Oolong

 

Herbata Oolong znana także jako ulung, wulong. Jej nazwę z chińskiego można przetłumaczyć jako „herbatę Czarnego Smoka”. Zbiór liści tej odmiany odbywa się tylko w ściśle określonych porach roku. Pozostawia się je na słońcu do częściowego zwiędnięcia, następnie wkłada do wiklinowych koszy i potrząsa. Proces ten obciera brzegi liści, uszkadza ich nerwy a z tkanek uwalniają się soki, co pomaga przy późniejszej oksydacji. Tu można rozróżnić herbaty chińskie od tajwańskich. Te pierwsze przechodzą oksydacje w niższym stopniu 30-50%, drugie 60-70%.

Herbata turkusowa - cukrzyca

Czytaj więcej

Herbata owocowa

 

Herbata owocowa to tylko nazwa potoczna, ponieważ w przeciwieństwie do wszystkich pozostałych herbat, ta składa się nie z liści herbaty, a z suszonych i/lub kandyzowanych i/lub liofilizowanych owoców oraz wielu kwiatów czy ziół. „Owocówki” to przepyszne i zdrowe napoje, które dostarczają organizmowi całe spektrum witamin.

Herbata owocowa - witaminy

Czytaj więcej

Czytaj więcej

Yerba Mate - ostrokrzew paragwajski

 

Yerba Mate to napar przyrządzany z liści ostrokrzewu paragwajskiego. Napar yerba mate, zwany też po prostu mate, jest szczególnie popularny w krajach Ameryki Południowej (Argentynie, Paragwaju, Urugwaju, Brazylii), gdzie stanowi odpowiednik naszej herbaty czy kawy. To powszechnie uprawiane wiecznie zielone drzewo średniej wysokości, osiągające do 20 m w środowisku naturalnym.

Yerba Mate - pobudzenie i jasność umysłu

Czytaj więcej

Rooibos - czerwonokrzew afrykański

 

Rooibos (czyt. Rojbos) z języka afrikaans: „rooi” (czerwony) i „bos” (krzew) – czerwonokrzew Aspalathus linearis, uprawiany w RPA (góry Cedarberg). Obszar ten charakteryzuje się suchym latem i porą deszczową w zimie oraz nieurodzajną, piaszczystą glebą. Liście wyglądem przypominają sosnowe igły a kwiaty mają żółty kolor. Do sporządzania naparu wykorzystuje się igły wraz z gałązkami. Zbierane są one w lecie i wczesną jesienią. 

Powrót

Powrót

Rooibos - relaks i odprężenie

Herbaciarnia "Czas na Herbatę" - Sklepy z herbatą w lokalizacji

Warszawa-Ursus i Warszawa-Bemowo prowadzone są przez: "DORA" ,

NIP: 5221284820, REGON: 145488377

Zakupy on-line