Pełna oferta Czas na Herbatę >>

*Zakupy on-line realizowane przez sklep internetowy producenta

Sklep stacjonarny nie prowadzi sprzedaży wysyłkowej

Herbaciarnia "Czas na Herbatę" - Sklepy z herbatą w lokalizacji

Warszawa-Ursus i Warszawa-Bemowo prowadzone są przez: "DORA" ,

NIP: 5221284820, REGON: 145488377

Powrót

Herbata

Warszawa

- Ursus

Herbata kwitnąca zachwyca wyglądem i smakiem

Herbata kwitnąca

 

Herbaty kwitnące to ręcznie zwijane na kształt kulki herbaciane liście oraz drobne, delikatne kwiaty. „Surowe” wyglądają bardzo niepozornie, lecz po wrzuceniu do gorącej wody rozpoczyna się prawdziwy spektakl. Liście herbaty rozwijając się odkrywają przed nami kolejne oblicza. Początkowa kula rozwija swoje liście, z czasem nabiera wyjątkowych kształtów, aby na koniec w zadziwiający sposób zmienić się w dostojnie prezentujący się kwiat. Gdy rozwinie się w całej okazałości, pozostaje nam nacieszyć się jego wyglądem, a potem wypić w ten sposób przygotowany napar.

 

Zbiór kwiatów i roślin odbywa się zazwyczaj wiosną, przy słonecznej pogodzie. Proces produkcji rozpoczyna się od zerwania poprzez poddanie procesowi suszenia szczytowego listka oraz pędu herbacianego do ręcznego zwijania ich wraz z suszonymi kwiatami w specjalne kształty, np. kulki czy grzybki. Produkcja chińskiej herbaty kwitnącej to dzieło sztuki. Wymaga specjalnych umiejętności artystycznych, aby przy wykorzystaniu różnych kompozycji kwiatowych i roślinnych wyczarować tak fantastyczne kształty. Liście i kwiaty herbaty są zazwyczaj zbierane o świcie, następnie selekcjonowane i wybierane zostają tylko najlepsze gatunki. Następnie każda partia herbaty kwiatowej przed zapakowaniem podlega „kontroli smakowej”.

 

Profesjonalni degustatorzy herbaty próbują nowe smaki. Degustacja herbaty jest sztuką, podobnie jak np. degustacja wina. Degustatorzy herbaty kwiatowej sprawdzają także liście i kwiaty pod względem czystości, świeżości i jakości.

Sposób parzenia

 

Do dzbanka o pojemności 0,5-1 l należy nalać wodę o temperaturze odpowiedniej do rodzaju herbaty (herbaty czarne 95 stopni Celsjusza, herbaty zielone 70-80 stopni Celsjusza), a następnie delikatnie umieścić w niej kulę. Czas parzenia to 7-9 minut. Po tym czasie należy przelać napar do filiżanek. Kwiat nadaje się do ponownego zaparzenia. Należy zalewać go coraz mniejszą ilością wody wydłużając stopniowo czas parzenia.

Parzenie herbaty kwitnącej