Herbata biała może być parzona wielokrotnie

Sposób parzenia

 

1 łyżeczka herbaty na filiżankę (200 ml), temp. wody 70 st. C (ok. 9 min. po przegotowaniu), czas zaparzania 4 do 6 min. można pod przykryciem, po tym czasie liście należy oddzielić od naparu. Niektórzy polecają trzykrotne parzenie, pierwsze: 2-3 minuty, drugie 4-5 minut, trzecie 6-7 minut.

Herbata biała ma wbrew powszechnej opinii najwięcej teiny i działa silnie pobudzająco

Właściwości

 

  • potocznie nazywana eliksirem młodości, zawiera najwięcej polifenoli chroniących organizm przed atakiem wolnych rodników, które są odpowiedzialne za proces starzenia się organizmu (działanie antyoksydacyjne)
  • ma działanie orzeźwiające i przeciwmiażdżycowe, reguluje poziom cholesterolu i ciśnienie krwi
  • wspomaga koncentrację i ma działanie antystresowe
  • zawiera dużo witaminy C
  • zawiera największą ilość teiny wśród wszystkich herbat

Herbata biała

 

Herbatę białą otrzymuje się z najdelikatniejszych, nierozwiniętych jeszcze pączków. W tym stadium listki pokryte są meszkiem. Do zbiorów wybiera się słoneczne, bezdeszczowe poranki, aby pączki nie były mokre. Listki specjalnie nie są poddawane procesowi oksydacji (zachodzi ona w sposób naturalny w kilku procentach), a jedynie poddaje się je procesowi więdnięcia (niektóre nie przechodzą nawet tego procesu) i suszenia. To sprawia, że wartościowe substancje zostają zachowane w wysoce skoncentrowanej formie. Białą herbatę zbiera się tylko wiosną, więc zbiory są krótkie i przybierają niewielką skalę. Srebrzyste pączki zbierane są ręcznie, co wymaga precyzji i delikatności, jest zajęciem bardzo pracochłonnym, co ma wpływ na wysoką cenę białej herbaty.

Herbata biała jest zbierana wyłącznie wczesną wiosną

Herbata

Warszawa

- Ursus

- Bemowo

Powrót

Herbaciarnia "Czas na Herbatę" - Sklepy z herbatą w lokalizacji

Warszawa-Ursus i Warszawa-Bemowo prowadzone są przez: "DORA" ,

NIP: 5221284820, REGON: 145488377

Oferta i zakupy on-line