Pełna oferta Czas na Herbatę >>

*Zakupy on-line realizowane przez sklep internetowy producenta

Sklep stacjonarny nie prowadzi sprzedaży wysyłkowej

Herbaciarnia "Czas na Herbatę" - Sklepy z herbatą w lokalizacji

Warszawa-Ursus i Warszawa-Bemowo prowadzone są przez: "DORA" ,

NIP: 5221284820, REGON: 145488377

Powrót

Herbata

Warszawa

- Ursus

Oolong zawsze jest zrobiony z całych, niepołamanych liści

Herbata turkusowa - Oolong

 

Herbata Oolong znana także jako ulung, wulong. Jej nazwę z chińskiego można przetłumaczyć jako „herbatę Czarnego Smoka”. Zbiór liści tej odmiany odbywa się tylko w ściśle określonych porach roku. Pozostawia się je na słońcu do częściowego zwiędnięcia, następnie wkłada do wiklinowych koszy i potrząsa. Proces ten obciera brzegi liści, uszkadza ich nerwy a z tkanek uwalniają się soki, co pomaga przy późniejszej oksydacji. Tu można rozróżnić herbaty chińskie od tajwańskich. Te pierwsze przechodzą oksydacje w niższym stopniu 30-50%, drugie 60-70%. Proces utleniania zatrzymuje się po około dwóch godzinach przez szybkie suszenie ich w wysokiej temperaturze (nawet 250 stopni). Istotnym faktem jest to, że herbata Oolong zawsze jest w postaci całych, dużych liści. Chińskie odmiany charakteryzują się aromatem kwiatowym, owocowym, zbliżonym do herbaty zielonej. Natomiast Oolong wyżej fermentowany zachowuje nuty drzewne, zbożowe.

Właściwości

 

  • pomocna dla osób z cukrzycą, reguluje ciśnienie, poziom cukru i insuliny we krwi
  • wspiera spalanie tłuszczu, wspomaga również pracę serca poprzez redukcję trójglicerydów i cholesterolu
  • zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory, dzięki wysokiej zawartości polifenoli
  • Oolong działa korzystnie na skórę. Regularne picie naparu niweluje wypryski i zmiany trądzikowe
  • wzmacnia odporność organizmu
  • napar pomaga utrzymać higienę jamy ustnej a także zwiększa gęstość mineralną kości
Dobroczynne działanie herbaty Oolong

Sposób parzenia

 

1 łyżeczka herbaty na filiżankę (200 ml), temp. wody 90 st. C (ok. 2 min. po przegotowaniu), czas zaparzania od 2 do 4 min. pod przykryciem, po tym czasie liście należy oddzielić od naparu. Sugerowane 3-krotne parzenie.

Oolong można parzyć wielokrotnie