Herbata Oolong znana także jako ulung, wulong. Jej nazwę z chińskiego można przetłumaczyć jako „herbatę Czarnego Smoka”. Zbiór liści tej odmiany odbywa się tylko w ściśle określonych porach roku. Pozostawia się je na słońcu do częściowego zwiędnięcia, następnie wkłada do wiklinowych koszy i potrząsa. Proces ten obciera brzegi liści, uszkadza ich nerwy a z tkanek uwalniają się soki, co pomaga przy późniejszej oksydacji. Tu można rozróżnić herbaty chińskie od tajwańskich. Te pierwsze przechodzą oksydacje w niższym stopniu 30-50%, drugie 60-70%. Proces utleniania zatrzymuje się po około dwóch godzinach przez szybkie suszenie ich w wysokiej temperaturze (nawet 250 stopni). Istotnym faktem jest to, że herbata Oolong zawsze jest w postaci całych, dużych liści. Chińskie odmiany charakteryzują się aromatem kwiatowym, owocowym, zbliżonym do herbaty zielonej. Natomiast Oolong wyżej fermentowany zachowuje nuty drzewne, zbożowe.
1 łyżeczka herbaty na filiżankę (200 ml), temp. wody 90 st. C (ok. 2 min. po przegotowaniu), czas zaparzania od 2 do 4 min. pod przykryciem, po tym czasie liście należy oddzielić od naparu. Sugerowane 3-krotne parzenie.
Herbaciarnia "Czas na Herbatę" - Sklepy z herbatą w lokalizacji
Warszawa-Ursus i Warszawa-Bemowo prowadzone są przez: "DORA" ,
NIP: 5221284820, REGON: 145488377