Pełna oferta Czas na Herbatę >>

*Zakupy on-line realizowane przez sklep internetowy producenta

Sklep stacjonarny nie prowadzi sprzedaży wysyłkowej

Herbaciarnia "Czas na Herbatę" - Sklepy z herbatą w lokalizacji

Warszawa-Ursus i Warszawa-Bemowo prowadzone są przez: "DORA" ,

NIP: 5221284820, REGON: 145488377

Akcesoria do herbaty

Akcesoria do Yerba Mate

Dripper

 

  • To idealne rozwiązanie do przelewowego zaparzenia kawy.

  • Proste urządzenie umieszczane bezpośrednio na górze kubka lub dzbanka.

  • Pozwala na jednorazowe zaparzenie do 4 filiżanek kawy.

  • Dripper posiada unikalne żłobienia, które zapewniają idealne rozchodzenie się wody podczas zaparzania kawy. Dzięki temu można wydobyć z kawy wszystko co najlepsze - aromat, moc, intensywny smak.

W podróży i do biura - kawa z dripera

Aeropress

 

  • Aeropress łączy w sobie zalety French Pressu, metody przelewowej oraz tradycyjnego ekspresu, dzięki czemu przygotowanie aromatycznej kawy jest niebywale proste i szybkie.
  • Urządzenie pozwala na eksperymentowanie z czasem parzenia, temperaturą wody, czy grubością mielenia ziaren.
  • Używając tej metody otrzymujemy jednorazowo do 250ml kawy, a cały proces zajmie tylko kilka minut.
  • Aeropress jest niewielki i lekki, więc przygotowanie kawy staje się możliwe w każdych warunkach. Produkt jest bardzo trwały.
Aeropress jako alternatywa dla ekspresu ciśnieniowego

French press

 

  • French press (francuska praska, zaparzacz do kawy, zaparzacz tłokowy) składa się ze szklanego cylindra (można także spotkać modele wykonane z tworzywa sztucznego lub ceramiczne), w którego środku porusza się tłok z sitem, ściśle przylegający do ścianek naczynia.
  • Kawa powinna być grubo zmielona, wielkości ziaren grubego piasku. Zbyt drobno zmielona kawa zatyka otwory sita i stawia duży opór tłokowi.
  • French press znajduje zastosowanie nie tylko w parzeniu kaw, ale także herbat, ziół czy Yerba Mate.

 

Wielofunkcyjny zaparzacz do herbaty, ziół i Yerba Mate

Powrót

Herbata

Warszawa

- Ursus

Domowe sposoby parzenia kawy

Akcesoria do parzenia kawy

 

Kawę można parzyć na wiele sposobów - w kawiarkach, ekspresach i różnych urządzeniach. Można tez oczywiście zalać zmielone ziarna wrzątkiem i rozkoszować się "kawą po polsku" czyli tzw. plujką :)

 

Nie będziemy prezentować urządzeń typu ekspresy ciśnieniowe czy przelewowe, poniżej przedstawiamy kilka popularnych możliwości przygotowania kawy w domowym zaciszu, w ulubionym kubku, filiżance lub dzbanku.

Kawiarka włoska

 

  • Kawiarka (inaczej moka, kafetiera, makinetka) to zaparzacz niskociśnieniowy służący do parzenia mocnej, aromatycznej kawy.
  • Najczęściej spotykane modele:   
    • Kawiarki aluminiowe - wykonane z bezpiecznego aluminium. Przeważnie mają kanciaste kształty i są stosunkowo tanie. Nadają się tylko do kuchenek elektrycznych i płyt gazowych.   
    • Kawiarki ze stali nierdzewnej magnetycznej (można je stosować na wszystkich rodzajach kuchenek i na płytach indukcyjnych) lub niemagnetycznej (o bardzo podobnym wyglądzie zewnętrznym, ale nie będą działać na płytach indukcyjnych).
  • Zbudowana jest z podstawy ze zbiornikiem na wodę i zaworem bezpieczeństwa, sitka na kawę (do którego wsypujemy średnio zmieloną, nieubitą kawę) oraz górnego zbiornika z uszczelką, do którego pod ciśnieniem przedostaje się gotowy napar.
  • To niedrogie urządzenia z łatwą obsługą, nie zajmujące dużo miejsca - ciekawa alternatywa dla ekspresu ciśnieniowego
Niedroga alternatywa dla ekspresu ciśnieniowego

Ręczny młynek do kawy

 
  • Najlepiej smakuje kawa zmielona bezpośrednio przed zaparzeniem.
  • Zaletą młynków ręcznych jest brak występowania zjawiska nagrzewania się drobin kawy w trakcie mielenia - dzięki temu nie traci ona smaku i aromatu.
  • Młynki ręczne oferują również możliwość dokładnej regulacji stopnia zmielenia ziaren.
  • Świetnie zdaje egzamin w podróży
Ręczne młynki do kawy nie nagrzewają ziarna