Herbaciarnia "Czas na Herbatę" - Sklepy z herbatą w lokalizacji
Warszawa-Ursus i Warszawa-Bemowo prowadzone są przez: "DORA" ,
NIP: 5221284820, REGON: 145488377
Druga pod względem popularności herbata. Największym producentem i zarazem konsumentem są Chiny. W przypadku produkcji herbaty zielonej zbierany jest zwykle pączek i pierwszy liść lub pączek i dwa kolejne liście. Poszczególne rodzaje herbat wymagają różnych liści z określonej pory zbiorów. Istotne jest, aby przystąpić do obróbki liścia tuż po zbiorze. Najpierw poddawane są procesowi więdnięcia, następnie jedną z metod powstrzymuje się proces oksydacji, aby zachowała swój kolor. Przed procesem suszenia nadaje się liściom różne kształty: igły (herbaty japońskie, Sencha), spirale, listki pełne, skręcone, zwinięte (Gunpowder), falowane, spłaszczone (Tai Ping Hou Kui). Na całym świecie produkuje się także zielone herbaty, które mają niestandardowy proces obróbki lub nietypowy kształt liścia (Gyokuro, Kukicha, Kokeicha, sproszkowana Matcha).
1 łyżeczka herbaty na filiżankę (200 ml), temp. wody 70 – 80 st. C (ok. 7 min. po przegotowaniu), czas zaparzania 1 do 3 min (działanie pobudzające), 4 do 6 min (działanie wyciszające) można pod przykryciem, po tym czasie liście należy oddzielić od naparu. Dedykowane trzykrotne parzenie. Każde następne wydłużamy od 1 do 2 minut. *Gyokuro 50-60 st. C, parzyć max 1,5 min.