Akcesoria do herbaty

Akcesoria do kawy

Currado Palo Santo

Currado tykwy

Matero ceramiczne

 

  • Matero wykonane z ceramiki szkliwionej wewnątrz lub obustronnie

  • Materiał pozwala uzyskać różnorodne kształty i kolory

  • Łatwe do utrzymania w czystości i w eksploatacji

  • Nie wymaga procesu currado

  • Występuje w różnych wielkościach i pojemnościach, dostosowanych do potrzeb użytkownika

Matero ceramiczne jest łatwe w użytkowaniu i utrzymaniu czystości

Palo Santo

 

  • Matero z Palo Santo to naczynie drewniane wykonane  z drewna Palo Santo, zawierającego bardzo aromatyczną żywicę, której aromat uwalnia się w trakcie parzenia.
  • Może (ale nie musi) mieć metalowe okucie, bardzo często ręcznie zdobione wspaniałymi reliefami. Bardziej trwalsze są naczynia posiadające okucie, które dodatkowo dają większą ochronę przed uszkodzeniami i pęknięciami, umożliwiają także spożywanie ciepłej mate
  • W naczyniach bez okucia pijemy wyłącznie mate na zimno (Tereré)
  • Są dwie przeciwstawne opinie na temat procesu currado dla matero z Palo Santo. Jedna twierdzi, iż currado jest niezbędne, druga, że wystarczy dokładnie umyć naczynie i zalać je wrzątkiem.
  • Proponowany przez pierwszą grupę proces currado ma na celu zapobiec pęknięciom drewna.
Palo Santo wzbogaca smak Yerba Mate

Calebasse

 

  • Calebasse (kalebasa) to naczynie wydrążone z owocu tykwy
  • Same tykwy mogą być malowane, obijane skórą, ozdabiane czy rzeźbione. Wiele matero stworzonych z tykwy to prawdziwe arcydzieła
  • Z owocu tykwy pospolitej można wykonać dwa rodzaje naczyń: calebasse oraz porongo.
  • Picie Mate z owocu tykwy dodaje jej dodatkowego smaku, którego nie uzyska się w naczyniach ceramicznych
  • Tykwa jest naturalnym owocem, który wymaga odpowiedniego przygotowania. W środku naczynia na ściankach, znajdują się resztki wysuszonego miąższu tykwy, którego trzeba się pozbyć. Dlatego w tym celu należy wykonać proces Currado, czyli oczyszczenia tykwy.
Matero z tykwy zapewnia lepszy smak mate

Powrót

Herbata

Warszawa

- Ursus

- Bemowo

Jak prawidłowo zaparzyć Yerba Mate

Akcesoria do parzenia Yerba Mate

 

Tradycyjnie w krajach ojczyzny ostrokrzewu - Ameryce Południowej mate przygotowywana jest w naczyniach z różnych naturalnych materiałów, np. z tykwy (Calebasse), z drewna  (Palo Santo), bydlęcego rogu (Guampa) lub metalu. 

 

Istnieje także cała gama naczyń wykonanych ze szkliwionej ceramiki (Matero)- są one znacznie łatwiejsze w codziennej obsłudze i utrzymaniu w czystości.

 

Niezbędnym wyposażeniem dla każdego mateisty jest bombilla - rurka zakończona filtrem, najczęściej metalowa, ale także np. z bambusa

 

Poniżej przedstawiamy kilka najbardziej popularnych możliwości

Bombilla metalowa

 

  • Wykonane z metalu (stal nierdzewna, srebro itp), zakończona filtrem o różnym kształcie, w zależności od frakcji zaparzanej Mate
  • Może być prosta lub wygięta, w wersji rozkręcanej lub stałej
  • Często przy ustniku umiejscowione jest zgrubienie - chłodniczka absorbująca ciepło
  • Rozwiązanie bardzo trwałe, z długim okresem użytkowania
Bombilla metalowa trwałość na długi czas

Bombilla bambusowa

 
  • Bombilla wykonana z jednego kawałka pędu bambusa, z jednej strony naturalnie zasklepiona
  • Filtrowanie poprzez precyzyjnie nawiercone otwory.
  • Zaletą jest małe przewodzenie ciepła przez bambus, a więc nie parzy w usta podczas picia gorącego naparu.
  • Wybierana przez osoby lubiące kontakt z naturalnymi materiałami.
Bombilla bambusowa naturalne rozwiązanie do mate

Pełna oferta Czas na Herbatę >>

*Zakupy on-line realizowane przez sklep internetowy producenta

Sklep stacjonarny nie prowadzi sprzedaży wysyłkowej

Herbaciarnia "Czas na Herbatę" - Sklepy z herbatą w lokalizacji

Warszawa-Ursus i Warszawa-Bemowo prowadzone są przez: "DORA" ,

NIP: 5221284820, REGON: 145488377