Powrót

Herbata

Warszawa

- Ursus

- Bemowo

Herbata czerwona to bezwzględny zabójca tłuszczu

Herbata czerwona = Pu Erh

 

Liście herbaty są zbierane i skręcane, pozostawione w ten sposób dojrzewają, wtedy to dochodzi do procesu fermentacji mikrobiologicznej – długotrwałe wystawienie liści na działanie mikroelementów. Rezultatem tego procesu jest ciemna herbata o ziemistym smaku, który wymaga przyzwyczajenia się do niego. Dzięki jej właściwościom odchudzającym sięgamy po nią dość często. Występuje przede wszystkim w prowincji Yunnan i to właśnie wyprodukowana tam herbata nazywa się Pu Erh (herbaty czerwone z innych regionów nie mogą używać tej nazwy). Dostępna w różnych formach. Może to być sypki liść fermentowany w stosach lub prasowane bryły o różnych kształtach i wielkościach (najpopularniejsze: Bingcha, Tuocha, Zhuancha). Dobra czerwona herbata ma lekko piwniczy zapach, ale nie może cuchnąć pleśnią. Zasadniczo im herbata czerwona droższa, tym lepsza. Rzadko są odstępstwa od tej zasady.

Właściwości

 

  • należy do najpopularniejszych herbat stosowanych w odchudzaniu, zwana potocznie „zabójcą tłuszczu”. Posiada zdolności do blokowania lipazy trzustkowej i żołądkowej, zmniejsza otłuszczenie organów wewnętrznych, przyspiesza metabolizm i blokuje powstawanie nowej tkanki tłuszczowej
  • wspomaga pracę układu pokarmowego i łagodzi dolegliwości żołądkowe, dobrze wpływa na florę bakteryjną jelit i ogólną ich pracę
  • sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu i regulacji ciśnienia krwi
  • zawiera między innymi: garbniki, alkaloidy, flawonoidy, minerały (wapń, magnez, cynk, mangan, miedź, selen) oraz witaminę C
  • posiada również właściwości przeciwutleniające, odtruwające organizm i oczyszczające go z toksyn
  • działa pozytywnie na wątrobę
  • łagodzi skutki spożycia alkoholu
Herbata Pu Erh posiada wiele właściwości wspomagających i regulujących trawienie

Sposób parzenia

 

1 łyżeczka herbaty na filiżankę (200 ml), temp. wody 90 st. C (ok. 2 min. po przegotowaniu), czas zaparzania od 2 do 4 min. pod przykryciem, po tym czasie liście należy oddzielić od naparu. Sugerowane 3-krotne parzenie.

Herbatę Pu Erh można parzyć wielokrotnie

Pełna oferta Czas na Herbatę >>

*Zakupy on-line realizowane przez sklep internetowy producenta

Sklep stacjonarny nie prowadzi sprzedaży wysyłkowej

Herbaciarnia "Czas na Herbatę" - Sklepy z herbatą w lokalizacji

Warszawa-Ursus i Warszawa-Bemowo prowadzone są przez: "DORA" ,

NIP: 5221284820, REGON: 145488377