Herbaciarnia "Czas na Herbatę" - Sklepy z herbatą w lokalizacji
Warszawa-Ursus i Warszawa-Bemowo prowadzone są przez: "DORA" ,
NIP: 5221284820, REGON: 145488377
Liście herbaty są zbierane i skręcane, pozostawione w ten sposób dojrzewają, wtedy to dochodzi do procesu fermentacji mikrobiologicznej – długotrwałe wystawienie liści na działanie mikroelementów. Rezultatem tego procesu jest ciemna herbata o ziemistym smaku, który wymaga przyzwyczajenia się do niego. Dzięki jej właściwościom odchudzającym sięgamy po nią dość często. Występuje przede wszystkim w prowincji Yunnan i to właśnie wyprodukowana tam herbata nazywa się Pu Erh (herbaty czerwone z innych regionów nie mogą używać tej nazwy). Dostępna w różnych formach. Może to być sypki liść fermentowany w stosach lub prasowane bryły o różnych kształtach i wielkościach (najpopularniejsze: Bingcha, Tuocha, Zhuancha). Dobra czerwona herbata ma lekko piwniczy zapach, ale nie może cuchnąć pleśnią. Zasadniczo im herbata czerwona droższa, tym lepsza. Rzadko są odstępstwa od tej zasady.
1 łyżeczka herbaty na filiżankę (200 ml), temp. wody 90 st. C (ok. 2 min. po przegotowaniu), czas zaparzania od 2 do 4 min. pod przykryciem, po tym czasie liście należy oddzielić od naparu. Sugerowane 3-krotne parzenie.