Herbaciarnia "Czas na Herbatę" - Sklepy z herbatą w lokalizacji
Warszawa-Ursus i Warszawa-Bemowo prowadzone są przez: "DORA" ,
NIP: 5221284820, REGON: 145488377
Czarna herbata jest tym, co ludzie sobie wyobrażają mając na myśli filiżankę herbaty. Większość (80%) konsumowanej na świecie herbaty to właśnie warianty herbaty czarnej. Wychowaliśmy się pijąc najróżniejsze jej odmiany. Najwięcej czarnej herbaty produkuje się na plantacjach w Indiach (Assam i Darjeeling), Chinach, Kenii i na Sri Lance. Do jej produkcji wykorzystuje się liście z różnych części krzewu. Jednak większość powstaje z liści już rozwiniętych. Herbata czarna przechodzi przez wszystkie procesy produkcji herbaty: więdnięcie, skręcanie, pełną oksydację i suszenie. Oksydacja, czyli utlenianie enzymatyczne liści można przeprowadzić przemysłowo – za pomocą maszyn, albo ortodoksyjnie- ręcznie. Po całkowitym utlenianiu herbata czarna nabiera charakterystycznej dla swojego gatunku barwy. Znane są także herbaty niedofermentowane (90-95%)- Darjeeling, Nepal, które mają delikatniejszy, roślinny smak i jaśniejszy kolor.
1 łyżeczka herbaty na filiżankę (200 ml), temp. wody 95 st. C, czas zaparzania ok. 3 min. pod przykryciem, po tym czasie liście należy oddzielić od naparu.