Powrót

Herbata

Warszawa

- Ursus

Centrum Handlowe Skorosze

Przygotowanie tykwy do parzenia mate

Currado

 

Currado to proces przygotowania do użytkowania (czyli parzenia i picia Mate) naczynia wykonanego z naturalnych materiałów - tykwy i drewna.

 

Poniżej opisany został prosty sposób przeprowadzenia currado.

Currado Palo Santo

 

Proces Currado Palo Santo:

 

 

  1. Przepłucz naczynie ciepłą wodą.   
  2. Pozostaw naczynie do momentu całkowitego wyschnięcia.   
  3. Wysmaruj wewnętrzną część naczynia oliwą lub masłem.   
  4. Pozostaw naczynie na około 2, maksymalnie 3 dni.   
  5. Starannie przepłucz naczynie ciepłą wodą, aby pozbyć się pozostałego w naczyniu tłuszczu.

 

 

Najważniejsze jest prawidłowe użytkowanie naczynia z Palo Santo, dlatego należy przestrzegać poniższych reguł:

 

  • Naczynie z Palo Santo musi być odpowiednio nawilżone przez cały czas. Najlepszym wyjściem jest pozostawienie fusów mate aż do momentu kolejnego ich zalania w danym dniu.
  • Aby uniknąć pleśni nie zostawiać fusów w naczyniu na dłużej niż kilkanaście godzin
  • Jeżeli naczynie nie będzie użytkowane przez pewien okres należy je powoli wysuszyć - unikać gwałtownego, wymuszonego suszenia w wyższej niż pokojowa temperaturze (drewno może popękać)
  • Do picia mate na ciepło przeznaczone są wyłącznie naczynia z Palo Santo okute metalem
  • Naczynia nieokute przeznaczone są do przygotowania mate na zimno (Tereré).
Czy Palo Santo do yerba mate wymaga currado

Currado tykwy

 

 

  • Tykwa jest naturalnym owocem, który wymaga odpowiedniego przygotowania. W środku naczynia na ściankach, znajdują się resztki wysuszonego miąższu tykwy, którego trzeba się pozbyć.
  • W tym celu należy wykonać proces Currado, czyli oczyszczenia tykwy.

 

Proces Currado Tykwy:

 

  1. Do świeżo zakupionego naczynka wykonanego z Tykwy włóż zużyte wilgotne fusy Yerba Mate do 3/4 objętości
  2. Wlej wrzątek do środka i pozostaw do nasiąknięcia na 24 godziny
  3. Opróżnij naczynko z fusów
  4. Umyj dokładnie pod bieżącą wodą
  5. Wyskrob łyżeczką resztki miąższu
  6. Nasyp świeżej Yerba Mate do naczynka
  7. Zalej wodą o temp. ok 70-80C
  8. Pozostaw na jeden dzień w celu nasączenia naczynka smakiem Yerba Mate
  9. Opróżnij naczynko i wypłucz
  10. Przygotuj Yerba Mate w klasyczny sposób i delektuj się wspaniałym smakiem Yerba Mate.

 

  • Normalnym zjawiskiem jest tak zwane "pocenie się tykwy". Polega ono na tym, że od spodu naczynka pojawiają się krople płynu. Wynika to z tego, że każda tykwa jest trochę nieszczelna.
  • Dlatego aby uniknąć zabrudzenia stołu należy stawiać ją na podkładce lub talerzyku.
  • Można również zakupić tykwę na stojaczku lub okutą od spodu w metal.

 

 

Tykwa do yerba mate wymaga currado

Pełna oferta Czas na Herbatę >>

*Zakupy on-line realizowane przez sklep internetowy producenta

Sklep stacjonarny nie prowadzi sprzedaży wysyłkowej

Herbaciarnia "Czas na Herbatę" - Sklepy z herbatą w lokalizacji

Warszawa-Ursus i Warszawa-Bemowo prowadzone są przez: "DORA" ,

NIP: 5221284820, REGON: 145488377