Herbata żółta - z orzechową nutą

Sposób parzenia

 

1 łyżeczka herbaty na filiżankę (200 ml), temp. wody 80-85 st. C (ok. 5 min. po przegotowaniu), czas zaparzania 1 do 3 min. pod przykryciem, po tym czasie liście należy oddzielić od naparu. Można zaparzyć 2 raz, wydłużając czas parzenia.

Herbata żółta wspomaga układ krążenia

Właściwości

  • ma zdolność do rozrzedzania krwi i poprawy funkcji tętnic
  • obniża podwyższone ciśnienie krwi oraz pomaga utrzymać prawidłowy jego poziom, chroni serce i cały układ krążenia. Dzięki takim właściwościom picie żółtej herbaty zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia udaru mózgu
  • pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, łagodzi problemy gastryczne i trawienne
  • niska zawartość teiny (poniżej 1%)

Herbata żółta

 

Herbata żółta, zwana również cesarską, jest najrzadziej spotykanym rodzajem herbaty. Po zerwaniu poddaje się ją więdnięciu, następnie w niewielkim stopniu podlega oksydacji oraz charakterystycznemu dla niej procesowi men huan, po czym jest suszona. Produkowana jest głównie w Chinach i Tajwanie. Napar jest słomkowożółty do jasnobrązowego. Smak lekko owocowy, w zależności od rodzaju mogą pojawiać się nuty czekolady, kwiatów, orzechów.

Herbata żółta zwana cesarską

Herbata

Warszawa

- Ursus

- Bemowo

Powrót

Herbaciarnia "Czas na Herbatę" - Sklepy z herbatą w lokalizacji

Warszawa-Ursus i Warszawa-Bemowo prowadzone są przez: "DORA" ,

NIP: 5221284820, REGON: 145488377

Zakupy on-line