Długie parzenie nie szkodzi smakowi Rooibosa

Sposób parzenia

 

1 łyżeczka suszu na filiżankę (200 ml), temp. wody 95 st. C, czas zaparzania ok 3 min. pod przykryciem, po tym czasie liście należy oddzielić od naparu. Dłuższe parzenie także mu nie zaszkodzi, gdyż nie przeparza się tak jak herbata. Do parzenia najlepiej używać filtrów papierowych lub gęstego sitka. Sugerowane drugie parzenie, ok. 5 minutowe.

Rooibos nie zawiera teiny

Właściwości

 

  • duża zawartość witaminy C i rutyny, dzięki czemu poprawia odporność
  • zawiera także wapń, potas i łatwo przyswajalne żelazo i fluor
  • idealne dla kobiet w ciąży i karmiących gdyż łagodzi mdłości i wzmaga laktację
  • podawany małym dzieciom usprawnia pracę jelit, chroni przed kolką i poprawia apetyt
  • nie zawiera teiny i garbników, co korzystnie wpływa na smak – brak goryczy
  • w upalne dni skutecznie gasi pragnienie i nawadnia organizm
  • wspomaga wydzielanie serotoniny i działa przeciw depresyjnie
  • skuteczny środek przy leczeniu alergii, schorzeń skórnych oraz zapaleń gardła, łagodzi skutki oparzeń słonecznych

Rooibos - czerwonokrzew afrykański

 

Rooibos (czyt. Rojbos) z języka afrikaans: „rooi” (czerwony) i „bos” (krzew) – czerwonokrzew Aspalathus linearis, uprawiany w RPA (góry Cedarberg). Obszar ten charakteryzuje się suchym latem i porą deszczową w zimie oraz nieurodzajną, piaszczystą glebą. Liście wyglądem przypominają sosnowe igły a kwiaty mają żółty kolor. Do sporządzania naparu wykorzystuje się igły wraz z gałązkami. Zbierane są one w lecie i wczesną jesienią.

 

W pierwszym etapie produkcji zbiera się gałązki i suszy się je, a następnie za pomocą specjalnych maszyn tnie się je na maleńkie igiełki i tak powstaje Rooibos zielony, nieoksydowany. Następnie pocięte i suche igiełki moczy się w wodzie i usypuje w stosy o wielkości 20 cm, które pozostawia się na około dobę. W tym czasie Rooibos zmienia kolor z zielonego na rudobrązowy. Następnie suszy się go na słońcu, tak długo, aż osiągnie wilgotność około 10%. Po wysuszeniu jest przesiewany i pasteryzowany parą wodną. Z zerwanych, pociętych i poddanych kilkunastogodzinnej oksydacji liści, sporządza się napój o czerwonym kolorze i specyficznym miodowym smaku.

 

Honeybush - miodokrzew

 

Honeybush - gatunek spokrewniony z czerwonokrzewem. W smaku podobny do rooibosa, nieco łagodniejszy, z przyjemnym miodowym smakiem i aromatem.

Rooibos czyli czerwonokrzew afrykański

Herbata

Warszawa

- Ursus

- Bemowo

Powrót

Herbaciarnia "Czas na Herbatę" - Sklepy z herbatą w lokalizacji

Warszawa-Ursus i Warszawa-Bemowo prowadzone są przez: "DORA" ,

NIP: 5221284820, REGON: 145488377

Zakupy on-line